Vitbalansfilter

Vitbalansfilter

Samma dag som jag fick hem mitt vitbalansfilter från kamda.se i brevlådan så provade jag det. Jag trodde först inte att det skulle fungera och jag hade ingen aning om hur jag skulle göra, läste lite på Internet och sedan testade jag…

Först tog jag en bild med automatisk vitbalans i ett ganska dåligt ljus, det var mörkt ute och inne var det bara lampan som lyste, därav ett gulaktigt sken. Resultatet blev inget vidare. Jag skruvade sedan på vitbalansfiltret som bestod av två delar, en gänga och sedan den vita plasten som man kan sätta på som ett lock.

Ställde in kameran på manuell vitbalans. Riktade kameran mot motivet (stängde dock av autofokus då). Man får då fram en testbild (till höger nedan). Man ändrar sedan vitbalansen så att testbilden blir vit. Sedan skruvade jag av filtret och brände av en till vanlig bild med samma motiv som innan. Oj vad resultatet blev annorlunda.

.

 

 

Justering via Vitbalans filter
Justering via Vitbalans filter

Inställningarna på kameran var precis samma på båda bilderna utom vitbalansen. Där fick jag ett tydligt bevis på att det fungerade.

Det som var lite krångligt var att hitta rätt vitbalans genom att flytta pilarna till rätt färg i kameran (vänstra bilden ovan). Det lär man sig. Men filtret underlättar.

Tidigare har jag ställt in den manuella vitbalansen genom att rikta kameran mot en vit yta men det fungerar inte lika bra då ljusförhållanden kan skilja lite från punkt till punkt på den man befinner sig på.

Sedan måste man tänka på att skruva av filtret när man ska ta den riktiga bilden, annars får bilden en vinjettring (som du ser på den högra bilden ovan), alltså mörka hörn.

Jag är helnöjd med min nya lilla pryl. Enkel, smidig och praktisk som man kan ha med överallt.

Bilderna nedan visar tydligt skillnaden. Jag råkade nog ställa in vitbalansen lite fel (lite åt det gröna hållet) men skillnad ser man tydligt. Den övre av de undre bilderna är på själva vitbalansfiltret.

Manuell Vitbalans Filter
Manuell Vitbalans Filter
Vitbalans filter
Vitbalans filter

Av: Fotograf Annie Fredriksson

www.anniesfotografier.se

http://anniesfotografier.blogg.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *