Fakta om filter

Close-up filter

Dessa filter är idealiska för dig som vill fotografera på professionell nivå utan att behöva betala onödigt mycket för det. Du kan använda dessa filter enskilt, alternativt i kombination med andra filter för att uppnå optimalt resultat nära fokus. Dessa filter används vanligtvis för fotografering av natur-, produkt-, hobby- och vetenskapliga motiv. Köp Close-Up filter här för att uppnå det resultat du eftersträvar när du tar dina bilder.

Artiklar och bilder om Close-up filter hittar du här.

Gråfilter

Gråfilter ger inte grå färg, däremot släpper den igenom mindre ljus vilket ger längre slutartider för bibehållen exponering. Med andra ord är dess filter perfekt för dig som tar bilder där solen är mycket stark. Till exempel på fjället eller andra snöiga ställen, på stranden eller utlandssemestern. Gråfilter är även idealiska för att fånga rörelser i starkt ljus, till exempel fota en volleyboll-match på stranden eller en snowboardåkare i full action. Du som vill köpa de perfekta linserna för starkt solljuskan göra det här .

Läs gärna artiklar om gråfilter och kolla på bilder tagna med hjälp av dessa här .

IR-filter

Vill du kunna fotografera långt utanför vårt synliga område? Då bör du skaffa dig ett IR-filter, eller ett infrared filter, som det heter. Våra ögon uppfattar ljus mellan 400-700mn, medan ett IR-filter endast släpper igenom ljus med våglängd över 720nm. Dessa filter är anpassade för dig som vill ta bilder i mörker, eller för dig som bara vill experimentera med bilder och få till riktigt häftigt resultat. Du kan köpa dina IR-filter här.

Titta på bilder tagna med IR-filter och läs om dem här.

MC UV

Om man tycker om att fotografera, oavsett om det är på amatörnivå eller professionellt är det viktigt att kunna ta bilder utan störande ultraviolett ljus. Detta ultravioletta ljus går inte att uppfatta med blotta ögat, dock kan det förstöra en hel bild. UV-ljus förekommer mycket i fjällen, vid kusten och i bergstrakter. Med en MC UV, alltså ett UV Multi Coated-filter kan du ta bilder utan att bekymra dig om ultraviolett ljus. MC UV är antireflexxbehandlat i flera lager och rensar bort UV strålning samtidigt som det skyddar objektivet. Passa på att köpa ett MC UV-filter här och tag riktigt fina bilder utan UV-ljus.

Lär intressanta artiklar om varför du ska köpa UV-filter här och passa på att se med egna ögon.

Polarisationsfilter

Ett cirkulärt polarisationsfilter (CPL) är det ultimata filtret för dig som tar bilder ute i naturen och inte vill gå miste om vackra detaljer på grund av reflekterat ljus. CPL-filtret minskar oönskad reflektion av ljus på till exempel vatten och glas. Färger får ökad mättnad och ser avsevärt klarare ut. Om du tar en bild på himlen med ett CPL-filter märker du snabbt hur det ökar kontrasten mellan en blå himmel och vita moln. Samma sak om du tar ett foto i vatten, då märker du hur klar bilden blir utan störande reflektion från solen. Köp dina polarisationsfilter här och märk skillnaden själv.

Här kan du se bilder tagna med CPL-filter, samt läsa intressanta artiklar om dem.

Skylight

Skylightfilter tar bort blåstick i bilden och ger därmed en varmare bild. Blåstick kan ge jättefint resultat med kalla bilder, men vill man få varmare och bättre återgivning av hudtoner och liknande ska man använda ett Skylightfilter. Dessutom skyddar den objektivet från repor. Vill du experimentera med varmare bilder kan du köpa ditt skylightfilter här .

Glöm inte att läsa recensioner om- och se bilder tagna med skylightfilter här .

Soft Fokus-filter

Om du vill ta bra porträttbilder utan att behöva sitta och redigera dem i efterhand är ett Soft Fokus-filter perfekt för dig. Ett Soft Fokus-filter ger ett mer romantiskt skimmer, huden ser lenare ut med naturlig skärpa. Rynkor och gropar i ansiktet lenas ut och motivet ser naturligt och friskt ut. Soft Fokus-filter är idealiskt vid närgångna porträttbilder för att få ett vackert och naturligt motiv utan efterredigering. Här kan du köpa billiga och prisvärda Soft Fokus-filter.

Se med egna ögon vilken skillnad Soft Fokus-filter gör, här kan du även läsa artiklar och recensioner om dem.

Star-filter

Som fotograf strävar man hela tiden efter att ta den perfekta bilden. Med ett Star-filter kan du ta extremt häftiga bilder. Ett Star-filter är ett filter där ytan är etsad med ett fint rutnätsmönster. Det gör att den reflekterar ljuset och ger en stjärna med t.ex 8 ljuspunkter (8x Star-filter). Star-filter är idealiskt att använda i mörker där det finns punktbelysning. Tag den perfekta bilden på en stads skyline i skymningen genom att köpa ditt Star-filter här.

Passa på att läsa intressanta artiklar och se häftiga bilder tagna med Star-filter här.

UV

Visst har väl du också varit med om att du tagit en bild på havet, stranden eller uppe i bergstrakter, en jättevacker bild som ska återge det magiska och förtrollande landskapet. Sedan märker du att UV-ljuset förstört bilden totalt. Ett UV-filter är lösningen för dig. Nu kan du ta bilder utan störande ultraviolett ljus och återge det motiv du vill, samtidigt som du skyddar objektivet. Köp ditt UV-filter här och tag den perfekta kust-,bergs eller strandbilden.

Läs artiklar om varför det är så viktigt med UV-filter här och se bilder tagna med ett sådant.

Step-ring

Oavsett om du är en avancerad fotograf på professionell nivå eller en amatörfotograf kan det vara till stor hjälp att äga en step-ring. Med en step-ring kan du montera filter eller andra linstillbehör av en viss diameter på en kamera som egentligen har en annan filterdiameter. På så sätt kan du alltid försäkra dig om att du kan använda filter vid fotografering oavsett diameter. Köp dina step-ringar till ett bra pris här.

Historia och tänkbart framtidsscenario om kamerafilter

Kamerafilter har använts länge i olika former och skepnader. I korta ordalag skulle man kunna säga att det har funnits kamerafilter lika länge som det funnits kameror.

Idag används de i större utsträckning och har fler användningsområden, men grundprincipen är densamma. Nämligen att bättra på fotoresultatet vid olika tillfällen och vid olika förhållanden.

Idag finns det en mängd olika filter till olika sorters fotograferingar, allt från filter anpassade till närgångna porträttbilder till fotografering i mörker såväl som i starkt solljus.

Kort sagt har filter funnits länge och är nog här för att stanna. Visst kan man bättra på bilder i efterhand och redigera dem i olika datorprogram. Men trots allt är det enklare, smidigare, billigare och roligare att använda kamerafilter. Antalet filtersorter till olika sorters fotograferingar kommer med största sannolighet att öka och det kommer bara bli roligare och roligare för den riktigt fotointresserade.

Vilken storlek på filter ska jag använda?
Det finns en hjälpbild för vilken storlek du ska använda här.