UV-filter en billig försäkring

En billig försäkring – skydda ditt objektiv.

Jag tog av mitt UV-filter från objektivet för att rengöra det, det hade blivit lite dammigt och fått en fettfläck. När jag skruvade av filtret slogs jag av att objektivet såg som nytt ut. Jag tog fram ett gammalt objektiv som aldrig har haft UV-filter och jämförde hur de såg ut. Det var verkligen skillnad.

Tänk vad skönt att slippa rengöra objektivet och vara rädd att råka repa det. Repar jag UV-filtret skulle det kosta någon hundralapp för ett nytt, repar jag objektivet pratar man om tusenlappar. Det gäller ju inte bara vid rengöring utan även när man är ute och fotar.

Filtret stoppar de ultravioletta strålarna som kommer från solen. Det förstör inte bilderna, möjligtvis att bilderna kan få ett blåstick i vissa ljus där det är hög strålning, alltså kan man ha det som en billig försäkring.

Sällan tar jag av mitt UV-filter och det har inte gett sämre bilder, kanske tvärtom, för man vågar lite mer när man kryper med kameran i buskarna. En billig försäkring som skyddar objektivet. Förut tyckte jag att UV-filter var lite onödigt, men nu är det ett måste för mig.

UV-Filter
UV-Filter

Av: Annie Fredriksson

Fler artiklar av Annie F.

www.anniesfotografier.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *