Som ett förstoringsglas

Ett closeup filter gör så att du kan komma närmare med din systemkamera, alltså ta macro bilder. Så istället för att köpa ett dyrt macro objektiv, kan man ha ett closeup filter + ett bra redigeringsprogram i datorn (t.ex Photoshop).

Det är som ett förstoringsglas som man skruvar på objektivet, precis som vilket annat filter som helst. Det finns en nackdel med closeup filter och de är att de krävs ganska mycket ljus, men då kan man höja ISOn eller redigera det ljusare i datorn sedan.

Ett closeup filter har olika styrkor, t.ex +1, +2, +4 & +10. Med +1 kommer man inte så jättemycket närmare, medans man med +10 kommer jättenära. Och har man flera stycken kan man skruva fast dom på varandra och därmed komma ännu närmare. Som jag då, jag har ett +10 & ett +4. När jag skruvar fast +4 på +10 får jag +14 och kan komma jättenära.

Men du börjar iallafall med att skruva på filtret på objektivet, med den delen som är ”smalast” nedåt. Ställ in kameran på manuellt läge och manuellt fokus på objektivet. Det blir då mycket lättare att få fokus. Du tar kameran mot det du vill fota, t.ex som en ring. Om du skruvar på fokuset på objektivet åt vänster kommer du inte lika nära men om du snurrar det år höger kommer du närmare.

Kan du din kamera och ditt objektiv vet du nog redan detta. Jag blev ganska chockad först över hur nära man kan komma. Så du får gå väldigt nära om du vill få bra fokus. Här nedanför ser du en bild som jag har tagit utan closeup, med +4, med +10 och med +14. Och då ser man den stora skillnaden på hur nära man kommer. 🙂

Utan closeup filter


Med close up filter +4Med close up filter +10Med close up filter + 4 & + 10 (+14)


Av Alice Gustafsson

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *