Ett uv filter är ett super viktigt filter som alla bör ha! Den skyddar objektiv och gör så att bilderna får lite mer liv i sig. Med ett UV-filter stoppar även UV-strålar som kan orsaka blåstick i en del situationer, exempelvis i snölandskap och på höga höjder. Numera används UV-filter främst för att skydda den främre delen av en kameralins eftersom de inte märkbart påverkar bilden.

Med film kameror, reducerar UV-filter dimma och förbättrar kontrasten genom att minimera mängden ultraviolett (UV) ljus som når filmen. Problemet med UV-ljus är att det inte är synligt för det mänskliga ögat men ofta fördelas jämnt på en disig dag, UV påverkar därför negativt kamerans exponering genom att minska kontrasten.

UV-Filter är som ett skal för objektivet. Om du en dag skulle tappa din kamera i marken skulle objektivets glas gå sönder… om du inte har UV-filter såklart. Istället för att objektivet går sönder går det billiga UV-Filtret sönder, vilket du tjänar en massa pengar på. En annan faktor är att UV-filter kan öka andrahandsvärdet på objektivet genom att hålla den främre linsen element i nyskick. I den meningen kan ett UV-filter också även anses öka bildkvaliteten (i förhållande till en ofiltrerad linsen) eftersom det kan vara rutinmässigt ut när det uppfattas som negativt påverka bilden.

När man satt på UV-filtret kan man andas ut och slippa oroa sig för att råka förstöra objektivets glas eller för repningar. Att byta uv-filter är hur lätt som helst och sätta dit ett.


Ett UV-filter finns att beställa på kamda.se och finns i många storlekar.

Av Allen Celebija