ND-filter (Gråfilter) & solsken

ND-filter (Gråfilter)

 

Ibland vill man ta bilder med långa slutartider och även ha stor bländare (för att få kort skärpedjup). För att kunna ha de inställningarna så krävs det att ljuset är svagt, annars blir bilden överexponerad. Men om det är jättestarkt ljus då? Finns det ingenting man kan göra?

Jo, det finns det. Använd ett ND-filter (även kallat gråfilter). Glaset i filtret är grått och fungerar lite som solglasögon. Om nu motljusskydd [http://motljusskydd.se/motljusskydd-kepsen/] fungerar som en keps fungerar gråfiltret lite mer som solglasögon.
Filtret tar bort ljus, färgerna består och likaså kontrasterna. Men eftersom ljuset tas bort så kan man ha längre slutartid med lågt bländartal.

Exempel på sådana tillfällen man vill ha längre slutartider, när kan det vara? I våras när jag gick i skogen så porlade bäckarna och det skulle vara fint att ta bilder på bäckarna och få en sammetslen känsla på vattnet. Jag försökte genom att höja bländartalet och använda mig av längre slutartider, det blev okej, men jag hade velat ha ett kortare skärpedjup (mindre bländartal), det hade varit möjligt om jag då ägde ett gråfilter.

Jag har numera ett ND2-filter. Ju högre siffra som följer ”ND”, desto mer tar filtret bort ljuset.

Här kommer några bilder tagna med filtret:

ND Filter
ND Filter
ND2 Filter
ND2 Filter

 

Tips: Vid längre slutartider än 1/15s rekommenderar jag att ha stöd för kameran på något sätt (t.ex. stativ) för att minska risken för rörelseoskärpa där du vill ha skarpa bilder.

Av:  Fotograf Annie Fredriksson.

http://anniesfotografier.blogg.se

Flera artiklar av fotograf Annie Fredriksson.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *