Makrofotografering med close-up filter

Jag har länge velat fota makro men för min studentplånbok var ett makroobjektiv på tok för dyrt. För några veckor sedan upptäckte jag att det fanns Close Up filter som är betydligt billigare och dessa hittade jag hos Kamda.se.Jag provade två stycken close up filter, ett med +4 och ett med +10. Med ett close up filter kan man gå närmare motivet utan att kameran tappar fokus, precis som ett förstoringsglas. I vanliga fall kan min kamera med objektivet nikkor 50 mm f/1.4 bara hitta fokus 40 cm ifrån objektet men med dessa filter kunde jag gå betydligt närmare med samma objektiv. Med close up +4 kunde kameran fokusera 15 cm ifrån objektet och med +10 kunde den fokusera med ett avstånd på 8 cm från motivet.

Som ni kan se så gör dessa filter en stor skillnad och ger en prisvärd möjlighet till att fota makrobilder för den som inte vill lägga flera tusen på ett makroobjektiv. Dessa filter finns att köpa på kamda.se för under hundra lappen och det finns ett flertal olika varianter att välja mellan. De finns dem med +1 vilket inte förstorar speciellt mycket och så finns det dem som förstorar mer så som de jag provade.

Fördelarna med close up filter är förutom deras låga pris att de även går att skruva dem på varandra för att få möjlighet att fota ännu närmare. Att fota makro är även väldigt roligt och det är en helt ny värld som öppnar upp sig framför en när man skruvar på ett close-up filter på kameran.

Skriven av:
Lina Johansson
www.nouw.com/linajohansson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *