Johannas Close-up-filter

Jag köpte min kamera i december, då vintern är som allra finast, med julgranar, vit vacker snö, godjulmat, paket och allt annat fint julpynt som man ställer fram. Jag kommer så väl ihåg att jag villekomma alla fina glaskulor i granen lite närmre, men det gick inte, och att lägga ner flera tusenlapparpå ett makroobjektiv kändes inte som en passande lösning på det hela.

Men för ca 2 månader sedan satt jag ännu en gång och googlade makro, och olika objektiv i hopp om att hitta något för en rimlig slant och lyckades komma in på kamda som sålde close-up filter.

Till en början förstod jag ingenting, för mig var alla olika siffror och plus eller minus tecken baraett stort frågetecken. Så jag googlade och fick fram otroligt vackra makrobilder, och då menar jag otroligt vackra. Att man kunde få så bra bilder och komma så nära med hjälp utav denna för mig då ”lilla ring” verkade helt ofattbart.

Efter några om och men fick jag hem ett close-up filter +10, jag var så ivrig att jag hade kunnat äta upp paketet, nästan. Jag skruvade på den lilla ringen på mitt objektiv och tog mig en rundtur i huset för att hitta något att fota, till en början blev jag frustrerad, för bilderna blev inte alls så bra som jag tänkt mig. Jag tror att många andra, precis som jag tror och förväntar sig att close-up filtret ska fungera som ett förstoringsglas (vilket det egentligen gör), men för att bilderna ska bli skarpa, och föratt kameran ska få rätt fokus så måste man gå väldigt nära det man vill fota. Står du för långt ifrånblir bilderna suddiga, om det blir några bilder alls – kameran kan ”vägra” ta en bild då den inte hittar något att fokusera på.

Jag plockade iallafall fram ett par armband jag hade liggandes i en låda på mitt rum och gjorde ett försök till att fotografera dem, jag fick testa mig fram med olika avstånd och tillslut fick jag till ganska så bra bilder faktiskt, skarpa, snygga, och det blir en snygg suddig bakgrund runt det objekt man fotar. Jag var och är galet nöjd. Jag testade även att zooma in medan filtret satt på objektivet och även fast det låter fullkomligt omöjligt, så blev bilderna ännu lite bättre då!

– Ett close-up filter gör att du kan komma mycket närmre det du vill fotografera, det finns i olika storlekar för att passa olika objektiv och även i olika så kallade styrkor så att du kan välja hur mycket närmre du vill komma. Ett måste för alla er kameraanvändare helt klart!

För under hundralappen kan denna ”gudsskapelse” bli din!

 


Utan Close-up-filter

 


Med Close-up-filter

Av Johanna Jonsson

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *