IR-fotografering, inte det lättaste

Innan sommaren införskaffade jag mig ett IR-filter 950. Det var fortfarande lite snö på marken då och det var fortfarande ganska molniga dagar. Jag försökte prova mitt nya filter då men jag fick ha slutartider på runt 5 min för att bilden inte skulle bli helt svart. Det var alltså inte tillräckligt med IR-ljus ute. Jag fick vänta tills vårsolen började komma fram mer och lyckades då ta min första IR-bild som blev hyffsat bra för att vara första gången med IR.


Dock fick jag fortfarande ha väldigt långa slutartider och höga iso-tal för att få fram något mer än bara en svart bild. Så jag gjorde även ett försök mitt i sommaren när solen sken och när det borde gå bra. Denna gång gick det faktiskt bättre. Jag var fortfarande tvungen att ha en slutartid på 30-100 sek, vilket man får räkna med när man fotograferar med IR-filter. Dock satte jag inte skärpan så bra. Det är svårt då man måste fokusera och bestämma vart man vill ta bilden innan man tar på filtret för när du väl satt på det kan du inte se någonting genom sökaren och autofokusen hittar då ingen fokus.


När jag senare kollade runt på andras IR-bilder såg jag att det blev en skillnad på mina och deras. För det första var de inte alls tvungna att ha lika långa slutartider som jag och det var en viss skillnad i ursprungsbilden med den röda toningen. Då insåg jag ganska snart att jag har ju ett IR 950 alltså tar det bara våglängder för 950 och högre. Det finns även 720 och då tar det ju våglängder på 720 och högre. Alltså krävs inte lika mycket IR-ljus för att det ska bli en bild med ett 720 IR-filter. Svaret var alltså att de bilder jag jämförde med inte hade tagits med liknande IR-filter som jag har utan ett som tar lägre våglängder.

Jag rekommenderar därför alla nybörjare inom IR-foto att ta ett 720 och inte 950. Det är lättare att jobba med helt enkelt. Jag tror det krävs lite erfarenhet för att använda ett 950.

Dock är ju IR-fotografering ett område där man kan utvecklas rejält. Det finns också otroliga möjligheter med redigering av IR-foton. Man kan göra dem otroligt vackra så att blad på träd osv blir vita om man inte vill ha kvar den röda tonen på bilden så klart. Så det gäller att öva öva öva!

Av Malin Wallberg
www.mwphotos.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *