Ingen självrisk, ingen smuts med UV-filter

Tänk dig att du har köpt ett objektiv för 14 000 kr som du nu ska försäkra. Du har två val när det kommer till försäkring. Dels har du Objektivförsäkringen som försäkringsbolaget Alldeles Säkert AB tillhandahåller. Försäkringen kommer att kosta dig 3 000 kr per år i premieavgift och om objektivet går sönder behöver du betala 5 000 kr i självrisk. Efter tre år med den här försäkringen har du betalat lika mycket som objektivet kostade.
Du kan också välja försäkringen UV-filter. UV-filter kostar några hundralappar i en engångskostnad, det är alltså ingen löpande utgift. Om du tappar objektivet i marken kommer förmodligen ditt UV-filter att gå sönder. Då köper du helt enkelt ett nytt för några hundralappar. Förutom att skydda objektivet från solens starka UV-strålar, skyddar även UV-filtret mot damm och repor. Detta ingår i försäkringen, det är inget man betalar extra för.
Vilken försäkring skulle du välja?

Skämt åsido så finns det UV-filter i olika storlekar och av olika kvalitet för dina objektiv. Du bör alltid ha ett UV-filter på objektivet men det lönar sig också att fundera över huruvida du tycker det är värt med någon extra hundralapp för ett bättre UV-filter, som inte påverkar kvaliteten i dina bilder.

Haida UVMC Pro II är ett av de lite dyrare UV-filtren. Det skyddar objektivet från UV-strålning, smuts och repor och är dessutom antireflexbehandlat i flera lager för ett högkvalitativt resultat. Detta kallas även multi coating och är en teknik som utvecklades redan på 70-talet. Ytbehandlingen som görs i flera lager ska ge ett ökat ljusgenomsläpp, kontrast och skärpa.
När man använder ett filter som är ytbehandlat med den här tekniken, minskas det ljus som reflekteras från glaset. Då reduceras också det mesta av den linsöverstrålning som kan uppstå när en ljuskälla lyser snett mot glaset.

Storleken på filter väljer du genom att studera ditt objektiv. Där finns filterdiametern angiven i milimeter och du ska välja ett filter med samma diameter som sitt objektiv.

Av: Matilda Wik
www.mwfotografi.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *