Hur kan man använda ett Close-up filter?

Ett closeup filter är som en lins som man fäster på slutet av sitt objektiv. Syftet med filtret är att minska det minsta avståndet som en lins som kräver att fokusera. Till exempel de flesta teleobjektiv måste objektet vara minst en meter och en halv bort innan de kan fokusera. Genom att fästa ett closeup filter på objektivet kan du sänka detta till kanske 0,75 meter.
Närbild eller makro som de också kallas, som förstorar föremål 1, 2, 4 eller 10 gånger sin ursprungliga storlek. Liksom alla filter, de är fastskruvade på en digital SLR-objektiv och är förenliga med en rad olika kamera märken som Nikon, Canon, Fuji, Olympus, Kodak och många andra.

Filterna kan ”staplas” tillsammans (ett filter skruvas fast på linsen och en annan skruvas fast i det första filtret). När du ska stapla filter kontrollera alltid att den starkaste filtret är närmast linsen. Annars blir det inga bra resultat! Du kommer att få mycket bättre resultat med dubbla element lins som plattas i fokus för att ge skarpa bilder ända ut till kanterna.

Ett closeup filter kan kosta mellan 400kr-600kr. Men på en väldigt bra sida och den bästa av de alla, www.kamda.se så kan du få ett Closeup filter för bara 99kr! Hur bra är inte det? Istället för att lägga 400kr på ett filter? Jag tycker om mitt filter, och jag får mycket bra bilder med det. Ibland så är det svårt att fokusera med +10 men man lär sig efter ett tag hur det fungerar. Jag tycker att alla borde ha ett +10 filter eftersom det är ett mycket bra pengar och kostar inte alls mycket. Man betalar heldre en bra grej för lite pengar än ett objektiv för några tuset. Så ja, köp ett +10 filter!

Med och utan close-up filter
Med och utan close-up filter

Av: Allen Celebija

One comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *