Halvtonat gråfilter exponerar himmel och mark korrekt

Har du svårt att hitta balansen mellan överexponerad himmel och underexponerad mark? Lösningen har du här: ett halvtonat gråfilter.

Ett gråfilter är ett filter som kort och gott minskar ljusinsläppet. En himmel som egentligen är blå, men som blir vit eller väldigt ljus på bild, kan enkelt åtgärdas med ett gråfilter, som tonar ner det vita/ljusa och ger himlen sin korrekta blåa färg. Problemet här är att marken kan bli alldeles för mörk och det är där det halvtonade gråfiltret kommer in. Eftersom det bara är tonat ena halvan, kan du med fördel placera den tonade halvan i överkanten, över himlen, och den klara halvan där marken är, som då inte alls påverkas. På så sätt får du en blåare himmel och en lagom mörk mark – det vill säga, en rätt exponerad bild.

Utan det halvtonade gråfiltret

Med det halvtonade gråfiltret

Filtret ger inte alls en grå effekt, som man kanske kan tro utifrån namnet. Den tar istället framdet naturligt blåa, och kan även få fram mer effekter så som molnens skuggor och trädkronornaskonturer. Effekten går att jämföra med att du har solglasögon på dej, men i det här fallet har bara halva filtret ”solglasögon-effekt”.

På den här bilden kan du se den mjuka övergången mellan den tonade och klara halvan på filtret.

Som en liten bonus: Väljer man att använda filtret inomhus (där jag dock har svårt att tänka att detfinns ett behov för det), upplever jag att man kan få fina vignetterings-effekter av filtret, då det mörkar ner bilden där den tonade halvan är. I det här fallet blir det alltså en grå effekt. Kan  vara kul att experimentera med, men går såklart lika bra att lägga till i de flesta redigeringsprogram.


Utan det halvtonade gråfiltret


Med det halvtonade gråfiltret

Sammanfattat är det här det perfekta filtret att ha med i kameraväskan under de varmaste sommardagarna och klaraste vinterdagarna, så den blå himlen görs rättvisa.

Av: Thea Holmqvist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *