Gråfilter – Ungefär som solglasögon

Jag brukar säga att ND-filter/gråfilter fungerar ungefär som solglasögon. Dessa filter minskar ljusinsläppet så att bilden blir mörkare.

På alla bilder nedan har jag använt mig av ett gråfilter ND4 från kamda.se. ND4 tar bort 75 % av ljuset.Eftersom det kommer in mindre ljus så kan man ha längre slutartid utan att bilden bli överexponerad, exempelvis när man fotar bäckar och vill ha ett böljande resultat.

f/22, 15sek, ISO 100, med ND4
f/22, 15sek, ISO 100, utan ND4

 

Som ni ser så har jag använt samma inställningar på båda bilderna, och med gråfiltret får man ett bra resultat som inte är överexponerat.
Det kan också vara bra att använda ett ND-filter om man är ute och fotar i starkt solljusmen ändå vill använda stor bländare (lågt f-tal) för att få ett härligt skärpedjup i bilden. Ibland klarar man sig på att sätta ISO på 100 (eller 50 om man har det) och slutartidenpå 1/4000. Men nu är det ju så att det kanske inte räcker. Är det t.ex. vita blommor påbilden kan de ändå bli överexponerade och detaljlösa.

 

f/1.8, 1/640sek, ISO 100, med ND4
f/1.8, 1/640sek, ISO 100, utan ND4

 

Som ni ser blir den undre bilden väldigt överexponerad. Bakgrunden är ganska bra, men motivet är förfärligt.


Det är också bra att använda ett ND-filter för att himlen inte ska bli överexponerad. Det finns halvtonade ND-filter som är jättebra om man vill få blå himmel och detaljrika landskap. Själv har jag aldrig testat ett halvtonat filter men har läst att det ska vara väldigt bra.

Av Alma Bengtsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *