Jag måste erkänna att jag var lite skeptisk till ett gråfilter först, antagligen för att jag inte förstod vilket  otroligt fantastiskt filter det verkligen är!

Jag älskar korta skärpedjup och när jag var ute i skogen för att fotografera ett underbart vattendrag så var det omöjligt att få snygga bilder med lång slutartid och stor bländare (lågt f-tal). När man använder både lång slutartid och stor bländare så kommer det in alldeles för mycket ljus i kameran och det är där gråfiltret kommer in, man skulle kunna säga att filtret fungerar som ett par solglasögon för kameran och gör så att det kommer in mindre ljus. På så sätt så att man kan ha längre slutartider tillsammans med stor bländare och få de där fina, mjuka, silkeslena vattnet utan att resten av bilden blir överexponerad (för ljus).

Filtret som jag har är ett justerbart gråfilter, det gör att jag kan ”snurra” på filtret och få in den mängd ljus jag själv vill ha. Ju högre siffra som följer ”ND”, desto mer tar filtret bort ljuset. På mitt filter kan man justera från ND2 till ND1000 . Ett måste i varje kameraväska, speciellt hos dom som gillar att fotografera natur. Jag vet att jag kommer använda mitt flitigt i sommar!

 


Utan gråfilter


Med gråfilter

Utrustning och inställningar till bilderna:
Utrustning: Nikon D700 – Nikkor 50mm f/1,4G – Justerbart Gråfilter – Stativ
@ 50mm, 5.0, ISO 160 & f/5,6

 


Utan gråfilter


Med gråfilter

Av Caroline Dahlén