Gråfilter – Som solglasögon för kameran

Jag måste erkänna att jag var lite skeptisk till ett gråfilter först, antagligen för att jag inte förstod vilket  otroligt fantastiskt filter det verkligen är!

Jag älskar korta skärpedjup och när jag var ute i skogen för att fotografera ett underbart vattendrag så var det omöjligt att få snygga bilder med lång slutartid och stor bländare (lågt f-tal). När man använder både lång slutartid och stor bländare så kommer det in alldeles för mycket ljus i kameran och det är där gråfiltret kommer in, man skulle kunna säga att filtret fungerar som ett par solglasögon för kameran och gör så att det kommer in mindre ljus. På så sätt så att man kan ha längre slutartider tillsammans med stor bländare och få de där fina, mjuka, silkeslena vattnet utan att resten av bilden blir överexponerad (för ljus).

Filtret som jag har är ett justerbart gråfilter, det gör att jag kan ”snurra” på filtret och få in den mängd ljus jag själv vill ha. Ju högre siffra som följer ”ND”, desto mer tar filtret bort ljuset. På mitt filter kan man justera från ND2 till ND1000 . Ett måste i varje kameraväska, speciellt hos dom som gillar att fotografera natur. Jag vet att jag kommer använda mitt flitigt i sommar!

 


Utan gråfilter


Med gråfilter

Utrustning och inställningar till bilderna:
Utrustning: Nikon D700 – Nikkor 50mm f/1,4G – Justerbart Gråfilter – Stativ
@ 50mm, 5.0, ISO 160 & f/5,6

 


Utan gråfilter


Med gråfilter

Av Caroline Dahlén

 

5 comments

 1. Hej
  Jag är nyfiken på det där justerbara gråfiltret. Försöker googla lite men hittar inte så mycket. Jag har dock läst att en del upplevt färgstick av en del gråfilter eller med sådana här justerbara att i mörka lägen blir det som ett X om de fotar himmel. En del säger även att bildkvaliten kan bli sämre. Har du upplevt något sådant eller är det bara positivt enligt dig?

 2. Hejsan!

  När jag provat det justerbara har jag inte upplevt några färgstick eller försämring av bildkvalité.
  Dock har jag sett ”x:et” du pratar om, det framträder när man går från mörkaste till ljus eller tvärtom.

  Det som är smidigt med ett justerbart gråfilter är att kunna justera hur mörkt det ska vara då det inte alltid krävs samma styrka vid alla tillfällen.

  Ha en bra dag!

  // Malin

 3. Hej!
  Gråfiltret du skriver om från ND2 till ND1000 var kan man köpa det?
  Jag hittar inte på det på sidan man blir hänvisad till…..:-/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *