Gråfilter (ND filter), testad av David

Vad är ett gråfilter?

Som namnet antyder så fungerar filtret helt enkelt så att det minskar på ljuset som kommer in i kameran. Det har en neutral grå ton vilket gör att alla färger behålls oförändrade. ND står för Natural Density och filtren finns i skalorna ND2, ND4, ND8, ND64, ND1000, ND10000 och ND1000000. De vanligaste att få tag på är ND2, 4 och 8, vilka också säljs på www.kamda.se där jag köpte mina två ND8 filter. Filtret släpper igenom ljus enligt formeln 1/ND dvs. ND2 släpper igenom 50%, ND4 25% och ND8 släpper igenom 12,5% av ljuset.

Varför ska man använda gråfilter?

Jag kan komma på två anledningar att använda gråfilter.

  • Det ena är om man ska fota i extremt ljusa förhållanden och inte vill minska bländaren, man vill alltså ha kort skärpedjup t.ex. om man fotar ett träd som sticker upp ur snön en solig vinterdag men vill ha en suddig bakgrund. Exponeringstiden kanske då blir så kort att man helt enkelt måste använda ett gråfilter.
  • Det andra är om man vill förlänga exponeringstiden utan att påverka bländaren t.ex. om man fotar vatten som rör sig och det är så ljust att bländaren helt enkelt inte räcker till eller att man vill behålla ett kort skärpedjup (=stor bländare=lågt f-tal), samtidigt som man vill ha det där drömlika vattnet. Den kombinationen är helt omöjlig att återskapa i bildbehandlingsprogram såsom Photoshop och i det läget är gråfilter enda lösningen som jag ser det. Högre ND tal betyder mindre ljusgenomsläpp och i själva verket så kan man öka exponeringstiden ungefär lika många gånger som talet anger, dvs. med ett ND8 filter så blir exponeringstiden ca 8sek om den var 1sek utan filter.

Kopplar man på flera ND filter på varandra så multipliceras talen, dvs. ND8+ND8=ND64, eller enligt formeln 1/8/8=1/64.

Resultat

Utrustning: Nikon D90, AF-S Nikkor 18-200mm 1:3.5-5.6 G ED DX, Stativ, Fjärrutlösare, 2x ND8
Omgivning: Skugga, dagtid


Som bilden visar så har jag använt ett relativt lågt f-tal men ändå kunnat fota med 15 sek exponeringstid. Hade solen varit framme så hade jag fortfarande kunnat få ungefär samma resultat. Exponeringstiden är 75ggr längre i den nedersta bilden eftersom mina filter var något mörkare än specifikation, vilket bara är positivt i mitt fall som köpte de för att kunna fota just sådana här bilder.

Av: David

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *