Ett close-up filter är som ett förstorings glas, ett mycket roligt filter och lite svårt i början men man lär sig snabbt att använda.
Dessa filter finns i olika styrkor, till exempel +1 +2 +3 +4… Det filter jag har använt är +10 som är ett av de starkare.
Det kan ju vara så att man kanske inte har råd med ett makroobjektiv, och då kan man pröva ett Close up filter. Men vad ska man ha för objektiv egentligen?
Vanligtvis kan man skruva på många olika typer av filter och på så vis komma nära motivet man vill fotografera. Tanken är således att få en närmre ”närgräns”, vilket betyder att man kan fotografera närmare motivet men att objektivet behåller sin närgräns.
Nedanstående bilder tog jag med mitt 50 mm f1,4 så när jag satt på detta filter så fick jag en bättre närgräns och kunde komma riktigt nära inpå motivet.
Man bör använda stativ till dessa filter. Det kan ju fungera ändå om man har ett bra ljus, men för att få en optimal bild så bör man ha ett stativ eller ta stöd av något.
Här nedan kan ni se några olika bilder på de motiv som jag har använt Close Up filtret. Helst ska man köra Manuellt både på Kameran och Objektivet.
Utan filter
Med filter
Kommentarer av admin
Gråfilter – Som solglasögon för kameran
http://www.kamda.se/justerbart-grafilter-o49mm
Gråfilter – Som solglasögon för kameran
Hejsan! När jag provat det justerbara har jag inte ...
Klarblå himmel med CPL – Cirkulärt Polarisations-Filter
Rekommenderar CPL Pro då den är gjord av optisk glas och ...
Rektangulärt gråfilter & softfocusfilter
Du måste ha en adapterring för att kunna fästa själva ...
Jämförelse mellan close-up-filter
Det högsta jag har hittat är +10. För att få en större ...