Cirkulärt Polarisationsfilter (CPL-filter) – Vad är det och hur används det?

Vad är ett cirkulärt polarisationsfilter (CPL- filter) och hur används det?  Ett cirkulärt polarisationsfilter tar bort eller minskar på oönskade reflektioner från t.ex. vatten, plast, glas och metallytor. Därmed kan polarisationsfiltret vara till stor nytta om du ska fotografera porträtt tillsammans med någon som bär glasögon eller vid fotografering av bilar som exempel. Filtret ger också bilden en mer rättvis färg och förbättrar dessutom skarpheten och kontrasten i bilden. Filtret används främst vid landskapsfotografering och speciellt sommartid när solen skiner starkt. Ett polarisationsfilter ger också möjligheten att ha längre slutartid (vilket behövs för att få den där mjuka effekten) vid fotografering av rinnande vatten i skinande dagsljus. Här under ser ni två exempelbilder där den första bilden är fotograferad utan polarisationsfilter och den andra med polarisationsfilter. Visst framhävs färgerna och kontrasten mycket bättre i bilden fotograferad med filtret?

Enligt mig, en flitig landskapsfotograferare, är Haidas polarisationsfilter mc c-pol pro II ett mycket bra filter på många sätt. Jag har aldrig testat något polarisationsfilter tidigare, förrän nu. Mitt första intryck var att det känns väldigt stabilt och välgjort samt att det är lätt att använda när man väl fått in rätta knixen. Filtret skruvas på i objektivets filtergänga precis som ett uv-filter. Med cirkulärt filter menas att filtret går att rotera och genom att titta i sökaren och rotera samtidigt ser man vad filtret gör åt bilden. Till en början kan det vara lite svårt, men man vänjer sig snabbt. Det gäller att pröva sig fram för att få det resultat man vill. Det helt klart allra bästa med filtret enligt mig är nog den kontrast samt rättvisa färg bilderna får, utan att ens påbörjat efterbehandlingen av bilderna. Om du som jag fotograferar i raw-format, är ett polarisationsfilter ett väldigt tacksamt hjälpmedel, eftersom raw-filerna annars är väldigt grådaskiga och kräver en del bearbetning i bildbehandlingsprogram. Polarisationsfiltret hjälper dig verkligen vid efterbehandlingen av dina bilder, speciellt om du är en person som aldrig gör något åt dina bilder efteråt. Jag rekommenderar verkligen alla som är intresserade av foto, speciellt av landskapsfotografering, att ha ett Cirkulärt polarisationsfilter med i kameraväskan!

Exempelbilder utan polarisationsfilter och med polarisationsfilter. Här ser man tydligt att stegen får en helt annan effekt med polarisationsfiltret och att bilden i sig blir mer färgrik och får mer kontrast. © Linda Sjölund

Av: Linda Sjölund
Blogg: lindasjolund.blogg.se

One comment

  1. Super bra artikel om cpl-filter.

    Är ny vad som gäller fotografering 🙂 börjat för en vecka sen:) och vill bli grym på landskapsfotografering.

    Ska följa din blogg.

    Mvh oskar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *