Bra landskapsbilder

Har du någon gång upptäckt när du fotat landskap att himlen blir alldeles för överexponerad, nästan vit? Och att om du då försöker rätta till detta blir marken underexponerad? Då har du hittat rätt, för jag ska nämligen berätta om de halvtonade gråfiltret som går att köpa hos Kamda.se.

Ett gråfilter tillåter inte lika mycket ljus komma igenom linsen till objektivet som när du inte använder gråfilter, vilket gör att fotot du tar inte blir lika ljust och exponerat. Dessa används främst de gånger man fotar då ljuset är väldigt starkt, så som mitt på dagen, och vill ha stor bländare men inte slutartiden räcker till för att kunna använda det.

Men vad är då ett halvtonat gråfilter? Jo, ett halvtonat gråfilter är ett filter som är hälften gråfilter och hälften glasklart. Förutom detta är det gråa graderat på så vis att det blir en mjuk övergång mellan gråfilterdelen och den klara delen. Ett sådant gråfilter används mest vid fotografering av landskap, för att få fram en effektfull himmel samtidigt som man behåller en bra exponering på marken, ju mer moln det är ju mer effektfullt blir det. Eftersom att himlen i regel är ljusare än marken måste man oftast välja mellan att exponera efter marken eller efter himlen. Väljer man då marken blir himlen överexponerad och väljer man himlen blir marken underexponerad. Vid sådana tillfällen väljer man oftast att exponera efter marken vilket lämnar himlen vit, livlös och väldigt tråkig.

Lösningen är då detta halvtonade gråfilter. Man sätter helt enkelt på filtret, justerar det så att gråfilter delen är uppåt och den klara nedåt, komponerar fotot så att övergången mellan grått och klart hamnar på horisontlinjen, exponerar efter marken och sedan gör filtret att exponeringen på himlen förbättras märkvärt, utan att exponeringen på marken påverkas. Himlen blir inte grå som man kan tro, utan istället tas de rätta färgerna fram och molnen blir mjuka och fluffiga så där som moln ska se ut. Inte bara det vita utan också de skuggor som finns på molnen blir synbara.

Den största fördelen med filtret är att man just får ett extremt mycket bättre resultat på alla landskaps bilder om man jämför med ett foto taget utan filtret, utan att behöva göra något förutom att skruva fast filtret. Det är även guldvärt för den som vill få fram molnens och himlens härliga färger som uppstår på kvällen och morgonen, som annars är svåra att fånga på bild.

Kort och gott: Ett halvtonat gråfilter är ett måste för att ta bra, helt igenom rätt exponerade bilder, när landskapsbilder tas.

På exempelbilderna har samma kamerainställningar används på både ”med halvtonat gråfilter ND” och ”utan halvtonat gråfilter ND”, den enda skillnaden är filtret.

Av Alexandra Aveling

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *