Skydda ditt objektiv med ett UV-filter

Ett uv filter är ett super viktigt filter som alla bör ha! Den skyddar objektiv och gör så att bilderna får lite mer liv i sig. Med ett UV-filter stoppar även UV-strålar som kan orsaka blåstick i en del situationer, exempelvis i snölandskap och på höga höjder. Numera används UV-filter främst för att skydda den främre delen av en kameralins eftersom de inte märkbart påverkar bilden.

Med film kameror, reducerar UV-filter dimma och förbättrar kontrasten genom att minimera mängden ultraviolett (UV) ljus som når filmen. Problemet med UV-ljus är att det inte är synligt för det mänskliga ögat men ofta fördelas jämnt på en disig dag, UV påverkar därför negativt kamerans exponering genom att minska kontrasten.

UV-Filter är som ett skal för objektivet. Om du en dag skulle tappa din kamera i marken skulle objektivets glas gå sönder… om du inte har UV-filter såklart. Istället för att objektivet går sönder går det billiga UV-Filtret sönder, vilket du tjänar en massa pengar på. En annan faktor är att UV-filter kan öka andrahandsvärdet på objektivet genom att hålla den främre linsen element i nyskick. I den meningen kan ett UV-filter också även anses öka bildkvaliteten (i förhållande till en ofiltrerad linsen) eftersom det kan vara rutinmässigt ut när det uppfattas som negativt påverka bilden.

När man satt på UV-filtret kan man andas ut och slippa oroa sig för att råka förstöra objektivets glas eller för repningar. Att byta uv-filter är hur lätt som helst och sätta dit ett.


Ett UV-filter finns att beställa på kamda.se och finns i många storlekar.

Av Allen Celebija

One comment

  1. Hej, tidigare idag köpte jag ett UV-filter till mitt 50 mm objektiv, nu när jag testar det så är det suddigt, även om kameran fokuserar så ser jag suddigt genom kameran men tar jag ett kort blir det bra och fokuserat. SÅ min fråga är varför ser jag suddigt igenom kameran och hur ändrar man det om de går?
    Tack 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *