Pontus Close-up filter

I slutet av januari kände jag ett behov av att fota mera närbild. Jag kikade runt på hemsidor letandes efter ett macro-objektiv. Jag googlar runt och kommer till en sida vid namn Kamda som säljer ett filter som kan användas istället för ett dyrt macro-objektiv. Det enda du behöver göra är att skruva på filtret längst ut på objektivet. Det blev en affär för jag kände att priset var så pass billigt, så varför inte?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag beställde ett filter med styrka +10 alltså att du med det närbildsfiltret kommer 10 gånger närmare motivet. Men det finns även +1 – +10. Det jag kan tycka är lite sämre med filtret, om man ska leta nackdelar, är att det kan vara svårt att se vad som är motivet. Det jag menar är att du måste stå så pass nära för att få skärpa. Det blir väldigt fin ”bokeh” (bokeh betyder rund oskärpa, alltså oskarp bakgrund.) Så om jag skulle beställa ett till likadant filter skulle jag välja ett med kanske +5. Men det vore absolut bra att ha många olika så du kan anpassa dig efter motivet.

Först då jag fick mitt filter trodde jag att det inte fungerade, men jag var bara inte påläst om hur man skulle göra. Trodde det fungerade som ett förstoringsglas eller en kikare, vilket det egentligen är. Men jag förstod inte att man måste vara så pass nära motivet för att få skärpa. Men när man i mitt fall förstått hur man gör, kan det bli riktigt bra resultat.

 

 

 

 

 


Den vänstra bilden visar utan filtret och den högra visar med filtret.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Varför man köper ett sånt här filter?
För att det är svårt att ta närbilder på tex. en liten blomma nära. Eftersom du inte får någon skärpa med vanliga objektivet, om du går så pass nära att det blir macro.

Jag valde att köpa i en filterstorlek så det passar mitt 18-55mm-objektiv, då jag tycker det är lättast fota närbild i mindre objektiv alltså tex. inte 55-200mm-objektiv, det är ju egentligen helt otänkbart.

Så du kan få möjligheten att ta snygga macrobilder under hundralappen! Istället för att betala massa tusenlappar för ett dyrt macro-objektiv, som dessutom är jobbigare att byta än att bara skruva fast och bort ett filter.

Av Pontus Granlund

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *