Klarblå himmel med CPL – Cirkulärt Polarisations-Filter

Jag har testat ett CPL-filter som förbättrar färgerna avsevärt mycket och gör bilden både djupare och mer färgskarp. Istället för att redigera bilden efteråt så får du de starka och klara färger du vill ha på en gång. Här nedan följer tre olika bilder med och utan CPL-filter.


Som ni ser så lyfter filtret fram den klarblå himlen och de gröna bladen. Bilden ser inte längre livlös och tråkig ut, utan effekten blir vackrare och härligt färgstark. Med CPL filtret så kan man öka eller minska effekten genom att snurra på ringen längst fram på filtret. Här får ni samma motiv fast jag har vridit på ringen så att färgerna blir ännu skarpare än innan.


Detta resulterade i att himlen blev mörkare blå och bladen ger en härligt grön kontrast. Om du vill fota närbilder med CPL- filter så är det absolut inga problem, färgerna blir fortfarande skarpare och bilden mycket mer livlig.


Jag är mycket nöjd med mitt CPL och kommer använda det ofta. Filtret är lätt och smidigt att ta med sig och tar bara några sekunder att skruva på/av. Att kunna få så skarpa och färgrika bilder utan redigering är verkligen alla fotografers dröm!

Fördelar: Färgrikare, skarpare och livligare bilder. Slipper redigering för bättre färg.

Nackdelar: Ger sämre effekt i skuggiga/mörka miljöer.

Av Rebecca Andersson

 

 

 

2 comments

  1. Hej!
    Jag är väldigt tacksam för att denna hemsida finns då den har hjälpt mig otroligt mycket. Min fråga är bara den att på http://www.tvspelsweb.se finns det tre olika sorters CPL filter, polarisationsfilter (CPL), Polarisationsfilter CPOL (PRO), Slim CPL. Slim förstår jag, men vad är det för skillnad på CPL och CPOL?

  2. Rekommenderar CPL Pro då den är gjord av optisk glas och är av den nya versionen från Haida.
    Den kostar mer.
    Slim innebär att ringen runt glaset är smalare vilket gör att risken för vinjettering minskar.
    // Magnus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *