Haidas filtersystem

Extrema vidvinkelobjektiv är ett flitigt använt objektiv för speciellt landskapsfotografer. Många klarar dock inte av att använda dessa objektiv och få ett bra resultat på grund av deras utskjutande främre glaselement. Fotografer behöver därför använda en filterhållare som klämmer till utsidan av objektivet samtidigt som den har ett stort glasfilter på plats.

Haidas filtersystem är mycket liknande i sin konstruktion till vad du förväntar dig att få från LEE eller Cokin. Det kommer i huvudsak i två delar. Del ett är filterhållaren, som är som namnet antyder, en stor ”klämma” som du sätter runt ditt objektiv. Objektivet är därefter förberett att hålla en uppsättning av olika filter.

Systemets första del själva filterhållaren omger enkelt objektivet. Det finns två skruvar som sitter på dess krage som hjälper till att fästa objektivet. Filterhållaren är sedan på plats och är därmed redo att ta emot rektangulära filter.

Den andra delen av systemet är just de rektangulära filterna. Dessa är stora rektangulära stycken av glas, med olika egenskaper, som glider in i den främre delen av hållaren precis framför objektivet. Vanliga storlekar på dessa rektangulära filter är 83mm, 100mm och 150mm.

Fritt översatt av Jonathan Fäldt, från Haida.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *