Fotografera med IR-Filter

Att ta bilder med ett IR-filter

Något som är på väg att bli trendigt just nu är infraröd fotografering, eller ”IR-foto”. Det hela går ut på att fånga omvärlden så som vi inte är vana att se den. Med ett IR-filter släpps bara infrarött ljus igenom objektivet.

Alla färger så som vi är vana vid att se dem blir helt annorlunda, och det beror på att vi normalt inte kan se det infraröda ljuset.

Ljuset som människoögat kan uppfatta ligger på cirka 400-700 nanometer. Det infraröda ljuset har mycket högre våglängder, så därför kan vi människor inte se det. Det hela går att jämföra med ljud där det ju finns toner som har en frekvens som människoörat inte kan höra (många kan till exempel inte höra ljudet från syrsor just för att det ligger på gränsen för vad vi kan uppfatta).

Sensorn i kameran kan uppfatta även ljus med våglängder som ligger utanför det människoögat kan se. För att se hur det infraröda ljuset ser ut så skruvar man på ett IR-filter längst ut på objektivet, sen tar man en bild och låter kameran tolka ljuset.

I och med IR-filtret så blockeras allt ljus som inte är infrarött, alltså: bara det infraröda ljuset som släpps igenom. IR-fotografier får en väldigt magisk ton och kan ibland nästan se lite utomjordiska ut. Men om människoögat bara hade uppfattat ljus i just de våglängderna som IR har, så hade det ju faktiskt varit så här vi sett världen hela tiden.

I början kan det kännas svårt att lära sig få till bra IR-foton, men när man väl lärt sig det så inser man att det är väldigt enkelt. Det handlar om att vara nyfiken och hitta just sin egen stil, och att våga prova. Jag själv hade aldrig provat på IR-foto innan, men ett styck IR-filter från Kamda senare så kan Jag konstatera att det bara tog mig ett par dagar att kunna knäppa användbara bilder.

Eftersom IR-filtret är väldigt ”tätt” (mörkt) så krävs det lång slutartid, 15-30 sekunder, så ett stativ eller fast underlag är ett måste.Bra motiv för IR-fotografering är först och främst landskap och objekt. Och vid landskapsfotografering bör det vara vindstilla. Allt på grund av den långa slutartiden som krävs.

Motiven blir vackrast när de är färgrika och har hög kontrast mot varandra. Att ta kvällsbilder utan himmel eller något annat som får kontrastera blir alltså inte särskilt effektfullt. Det bästa är att fotografera något mot en riktigt blå himmel med vackra vita moln och att ha en hel del grönt med i omgivningarna, som träd och gräs.

Dina första fotografier med IR-filter kommer antagligen vara väldigt röda.
Gillar du den stilen så är det mycket bra och praktiskt, eftersom IR-bilder faktiskt ser ut så här direkt genom kamerafiltret.

För att få bort den intensivt röda tonen så krävs lite förarbete, och sedan lite efterarbete. Men allt är mycket enkelt. Det första man kan göra är att justera vitbalansen. Man går till inställningen för vitbalans och väljer läget för att ställa in egen vitbalans. Den vitbalansen ska tas mot något grönt (som t.ex. en buske, eller gräs). Se till att sökaren fylls av färgen grönt. Detta ska göras med IR-filtret på, vilket gör att bilden för vitbalansinställningen också måste tas med väldigt lång slutartid.

Genom att sedan fotografera med sin egen vitbalans inställd så blir bilderna inte alls så röda.

Tycker man fortfarande att bilden är ganska mycket för röd så kan man göra lite efterarbete i ett bildredigeringsprogram. Vissa bilder blir väldigt effektfulla om man byter kanal på rött och blått. Då går man in i bildredigeringsprogrammet och väljer en inställning som heter något i stil med ”Blanda kanaler” eller ”Channel Mixer”.

I Photoshop ligger dessa inställningar under Image > Adjustments. Man väljer sedan ”Output Channel: Red” och ställer in ”Source Channel Red” till 0% och ”Source Channel Blue” till 100%. Därefter väljer man ”Output Channel Blue” och gör precis tvärtom: ”Source Channel Red” ska sättas till 100% och ”Source Channel Blue” ska sättas till 0%. På det här sättet har den röda färgen i princip tagits bort. Tycker man att det då istället blir för blått och man vill ändra på färgbalanserna så kan man finjustera de inställningarna man just gjorde.

Om man tycker att bilden bara har lite för mycket rött i sig så kan man dra ner färgstyrkan på just den röda färgen. Inställningen heter mättnad eller saturation. I Photoshop hittar man det under Image > Adjustments > Hue/Saturation. Man väljer att det är färgen röd man vill göra inställningar för och sedan drar man ner värdet för mättnaden/saturation. Ju intensivare man använder den här funktionen, ju mer svartvit blir bilden.

Ytterligare en teknik för att få en mer användbar bild är inställningen nivåer/levels. I Photoshop finns även den under Image > Adjustments. Med den här inställningen kan man få lite mer kontrast i sin bild. Oftast räcker det med att använda autolevels, alltså så att bildredigeringsprogrammet själv får ställa in nivåerna.


För att se vad man kan ta för otroliga bilder med ett IR-filter så prova att göra en bildsökning i en sökmotor med sökorden ”IR photo”.
Njut och inspireras!

Av: Anna Blomdahl.

Artiklar av Anna B.

2 comments

  1. Snyggt! Bra, enkel och förklarande artikel samt fina bilder!

    Mer sådant!

    Mvh
    Christoffer

  2. Har en nikon 7000. ir 950 67mm. använde f 8 och 30 sek. blev så mörkt vad mer kan jag göra?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *