Ett glasfilter som hjälper dig att ta närbilder


Close up filter är precis vad det låter som – närbildsfilter. Ett glasfilter som man skruvar på sitt objektiv för att kunna fota närbilder.

Extrema närbilder i fotovärlden heter makro (kommer från ordet microscopic) och för att kunna fota makrofoton och riktigt fina närbilder på t ex insekter och blommor behöver man egentligen ett makroobjektiv och det kan vara ett riktigt dyrt inköp. Om man kanske inte har jättestor stor budget för sitt hobbyfotograferande, eller är nybörjarfotograf och inte vill lägga ner så mycket pengar innan man lärt sig grunder osv. Då kan ett Close up filter vara en bra idé då de inte är så dyra utan finns för runt hundralappen och enbart skruvas på något av dina andra objektiv som du har till kameran.

Filtren finns självklart i olika mm omkrets så att de kan passa till olika objektiv t ex 52 eller 58 mm, som är ganska vanliga mått. De finns också i olika styrka från +1 till +10, vilket menas +1 minst förstoring och +10 störst förstoring.

Såhär nära kanske du kommer utan close up filter.
Med close up filter.

Det är ingenting speciellt man behöver tänka på när man fotar med Close Up filter förutom att man bara kan ta närbilder med det. Det går inte att ta t ex porträttfoton eller ett stort landskap, man måste fota väldigt nära annars blir det inte rätt fokus. Man behöver till exempel inte använda Manuella inställningar om man inte kan det, det funkar lika bra med Autoläget.

Så skruva på filtret, utforska och klicka dig till riktigt snygga makrofoton utan att ha lagt ut halva månadslönen på ett dyrt makroobjektiv.

Det här är mitt finaste foto fotograferat med close up filter.

Foto & text: Linda Jungarå

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *