Close Up Filter med bra närgräns

Ett close-up filter är som ett förstorings glas, ett mycket roligt filter och lite svårt i början men man lär sig snabbt att använda.

Dessa filter finns i olika styrkor, till exempel +1 +2 +3 +4… Det filter jag har använt är +10 som är ett av de starkare.

Det kan ju vara så att man kanske inte har råd med ett makroobjektiv, och då kan man pröva ett Close up filter. Men vad ska man ha för objektiv egentligen?

Vanligtvis kan man skruva på många olika typer av filter och på så vis komma nära motivet man vill fotografera. Tanken är således att få en närmre ”närgräns”, vilket betyder att man kan fotografera närmare motivet men att objektivet behåller sin närgräns.

Nedanstående bilder tog jag med mitt 50 mm f1,4 så när jag satt på detta filter så fick jag en bättre närgräns och kunde komma riktigt nära inpå motivet.

Man bör använda stativ till dessa filter. Det kan ju fungera ändå om man har ett bra ljus, men för att få en optimal bild så bör man ha ett stativ eller ta stöd av något.

Här nedan kan ni se några olika bilder på de motiv som jag har använt Close Up filtret. Helst ska man köra Manuellt både på Kameran och Objektivet.

Utan filter

Med filter

Av Johnny Lundgren

5 comments

 1. Hej!

  har tre close-up filter +1, +2 och +4. Hur monterar jag dem om jag vill ha dem på alla tre? börjar jag med 1.an,sen 2:an och sen 4:an? eller är det tvärt om? Blir det någon skillnad?

  Ja vet att bilderna blir inte så bra, men jag villha dem så, men vilken monterar jag på först????

 2. en fråga till, kan man använda objektiv 18-200 eller måste det vara ett kit objektiv man ska ha det på?

 3. Bara att skruva på.
  Det har ingen betydelse vilken ordning du har dem på.
  // Magnus

 4. Ju större glugg desto svårare kan det vara det att få in skärpan.
  // Magnus

 5. så du menar att det är bättre att ha dem på ett kit-objektiv? jag läste någonstanns att det inte var lönt att sätta dem på ett kit 18-55, eftersom det blev så bra närbilder ändå. Att det var bättre att dem på ett längre ojbektiv.. och det är klart, man skärmmer kanske inte iväg insekterna lika lätt, när man inte behöver gå så nära..

  Några tipps hur jag får in skärpan bättre om jag har den större gluggen…förutom att använda stativ. Kan fjärrutlösare vara bra?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *