Close-up Filter, ett välmotiverat köp?

Alternativ till macro

1)      För att komma riktigt nära ett motiv så finns det lite olika metoder. En metod är att använda en kompaktkamera med kort närgräns. Man kan fånga helt ok bilder med en bra kompaktkamera men man öppnar upp för så många fler möjligheter med en systemkamera. ”Problemet” med en systemkamera är att optiken är uppbygd på ett annat sätt för att kunna släppa in så mycket ljus som möjligt. Detta gör att närgränsen för ett normalobjektiv ofta är såpass hög att det är helt omöjligt att komma lika nära ett motiv som med en kompaktkamera. På mitt objektiv, 18-200 mm har jag en närgräns på 50cm. Tack vare den höga brännvidden, 200mm, så kan jag komma så nära att 10cm täcker hela bildbredden. Mitt andra objektiv 18-55 har en närgräns på 28cm och då kommer jag ytterligare lite närmare, 6,5 cm täcker hela bildbredden som närmast vid 55mm brännvidd.

2)      Vill man komma närmare, så kan man använda sig av ett makro objektiv. Ett ”äkta” makro objektiv har en avbildningsskala 1:1 vilket betyder att man kan komma så nära att motivet blir lika stort som bildsensorn i kameran, i mitt fall med nikon D90 (CMOS DX sensor) så blir det 23,6 x 15,8 mm. Motivet blir alltså nästan 3ggr större än med 18-55mm objektivet. Problemet med att köpa ett bra macro obektiv är det kostar mellan 3000-7000 kr.

3)      En tredje metod är att använda det så kallade Close-up filtret vilket kostar ca. en hundralapp och är nästan lika bra och passar på ditt nuvarande objektiv. Så om du är som mig och kanske vill foto macro någon gång ibland så är det ett extremt välmotiverat köp.

Close-up filtret

Filtret finns i fyra olika styrkor, +1,+2,+3,+4 och +10 och med olika gängstorlek för att passa till just ditt objektiv. Förstoringsgraden anges i Dioptri och högre värde ger större förstoring vilket i sin tur gör att närgränsen för objektivet minskar. (Dioptri +4 betyder att linsens brännvidd är 25cm 100/25=4). Du kan alltså komma närmare motivet och fortfarande få skärpa. Det går också bra att skruva på flera filter ovanpå varandra för ytterligare förstoring (placera alltid det starkaste närmast kameran). Eftersom mitt 18-55mm objektiv har kortast närgräns så köpte jag ett +10 och ett +4 (52mm gänga) ifrån www.kamda.se och några resultat presenteras nedan. En annan anledning till att inte köpa Close-up till 18-200mm objektiv är att det är svårare att få bra skärpa pga. hög brännvidd. Det är också dyrare med Close-up filter med 72mm gänga.

Att tänka på

Högre brännvidd medför kortare skärpedjup. Kugghjulet i min bild blev suddigt i toppen fastän att jag hade bländare 20 och det bara är 5mm högt! Jag kan inte svära på att två +10 filter hade fungerat, förmodligen kommer man så nära att objektivet skuggar motivet. Min lins var bara 45mm ifrån.

 

Resultat

Utrustning: Nikon D90, AF-S Nikkor 18-55mm 1:3.5-5.6 GII ED, Stativ, Fjärrutlösare, Haida Close-up +4 och +10.
Inställning: ISO200, f/20, 55mm, 0.62sek, 12.5Mpixel


Med +10 och+4 kom jag alltså lika nära som med ett macro objektiv, vilket kan ses på linjalen (27mm jämfört med med macro 23.6mm).

Av: David J

3 comments

  1. hejsan hoppsan! 😀 är väldigt intresserad av att köpa ett close-upfilter till mitt objektiv jag får i julklapp, det är ett sigma objektiv, 18-200 mm. dock ett problem, diametern är på 70 eller 72! :O vad gör jag då? var finns det closeupfilter i den storleken? inte på tvspelsweb väl? :O VÄLDIGT tacksam för svar inom snar framtid, svara gärna i bloggen!
    ciaoooo

  2. Det behövs inga extra ringar för att ha flera close-up filter på varandra.
    // Magnus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *