Budgetlösningen för den som vill testa macrofotografering: Close-up filtret

Vad gör man som fattig djurfotograf när man vill få lite nya utmaningar? När det känns som att bilderna börjar se likadana ut, och när man känner att man är sugen på något annat än klassiska porträtt och actionbilder? Man testar något nytt. Men vad är lämpligt när man har en tajt budget? Fotografering är onekligen en dyr hobby, om man ska få bra bilder. Så jag har under en tid kollat runt en del, och såg lite här och där exempel på macrofotografering -bilder med detaljer. Inga hela hundar, katter eller hästar som poserar snyggt. Utan detaljerna som gör varje motiv unikt.

Närbilder på hundens nos, tassar eller päls. Bilder där detaljer är i fokus. Helt klart annorlunda för mig! Spännande och utmanande. Roligt! Tyvärr kostar macroobjektiv tusenlappar som jag inte har, så jag slog det ur tankarna och fortsatte leta efter alternativ, men hittade inget. Inte förrän jag fick tipset av min fotograferande granne att testa ett Close-up filter.

Det lät onekligen lite för bra för att vara sant när han berättade att resultatet många gånger var väldigt likt det man får från ett macroobjektiv-som kostar tusenlappar-men att filtret jag behövde fanns att köpa för omkring hundralappen på nätet!
Men när han visade bilder som han tagit med close-up filter, måste jag säga att jag imponerades. Fast besluten om att göra något nytt så införskaffade jag ett av de close-up filter som finns på Kamda, de finns i olika styrkor, ju högre siffra desto närmare motivet kommer man och har fortfarande skarp bild. Jag tog det skarpaste, Close-up filter +10. Här kommer ett par exempel på bilder jag tog första dagen med filtret, så lätt var det att komma igång att jag inte skäms att visa dem!


De här blommorna är något som jag normalt sett aldrig skulle drömma om att fota, men med close-up filtret så blev det plötsligt intressant. Utan filtret var det ganska intetsägande. Men med filtret på-det är superlätt att skruva dit- så blev det plötsligt kul. Såna bilder som rosen längst ner känns nya och spännande att ta för mig. Och det var så LÄTT! Efter ett par träningsklick så jag lärde mig att hantera fokuseringen så var det lätt att få en detaljerad och fin bild.

Jag är inte bara djurfotograf, jag är också digiscrappare, jag gör grafik och tillverkar digitala albumsidor som man sedan kan skriva ut och spara i stället för att klippa och klistra på traditionellt vis. Till detta behöver man så kallade bakgrundspapper. Och till bakgrundspapper behöver man någon slags struktur för att göra det digitala papperet mer ”levande”. Till det kommer close-up filtret verkligen att bli perfekt! Man kommer så nära och kan få så skarpa bilder som är detaljerade.. jag kan verkligen inte vänta innan jag får fota en massa spännande strukturbilder som jag kan använda till mina scrapbookingkits!

Detta kommer jag sedan att komplettera med att använda min scrapbookingkit och scrappa mina mer personliga bilder som förut varit svåra att ta utan close-up filtret. Som bilden på vår kattunge här nedan. Han låg och sov, och det syns tydligt på den övre bilden hur svårt det är att få fokus på hans nos och päls när man vill komma riktigt nära. Så jag har visserligen försökt, men oftast har jag raderat alla de bilder jag tagit i den här stilen. Men på den nedre bilden som är tagen med mitt close-up+10-filter så ser man faktiskt till och med smutsen i hans näsborrar! Så nära hade jag inte ens kunnat föreställa mig att få en skarp bild på ett djur utan att ha ett macroobjektiv!
Jag är verkligen mer än nöjd och kommer att ha åtskilliga timmar med intressant fotande framför mig! Att jag dessutom fick mitt filter inom 24 timmar från beställning till leverans var oerhört snabbt jobbat!

 


Som hobbyfotograf kan man verkligen spara tusenlappar på att testa ett close-up filter innan man köper ett dyrt macroobjektiv. Dels är det mycket klumpigare med objektiv som ska bytas och de väger ju en del med, och dels är det också mycket billigare om man inte vet hur man känner för att fota närbilder. Gillar man det inte så mycket som man först trott så har man ju bara förlorat någon hundralapp på ett filter som ger ett väldigt bra fotoresultat. Gillar man det så kan man ju köpa ett objektiv längre fram, utan att ”riskera” att tappa intresset.

Jag skulle rekommendera vem som helst att testa, nya möjligheter öppnas verkligen med det här filtret!

Av: Jessica Eriksson

2 comments

  1. Hur vet man vilken storlek man skall ha på filtret? Jag menar det är väl olika från objektiv till objektiv? 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *