Budgetalternativet till proffsiga närbilder

Close-up filter är en superbra lösning till de som inte vill eller orkar släpa med sig ett makro-objektiv eller till de som helt enkelt inte har råd. Makroobjektiv kostar tusentals kronor medan close-up filtret kan kosta allt mellan 69-199 kr, beroende på storlek och styrka.

Detta filter är ett sorts förstoringsglas till kamerans objektiv, som minskar kamerans närgräns och gör att man kan gå närmare objektet men samtidigt behålla skärpan. Det finns alla möjliga storlekar på filtret, eftersom det finns oändligt många olika bredd på objektiven, men det finns också olika styrkor. Tex. +1, +2, +3, +4 eller +10. +10 använder man oftast då man vill gå så nära ett objekt som möjligt. Alltså: Desto högre siffra, desto högre förstoring. Med close-up filtret kan man ta väldigt snygga närbilder på allt möjligt man kan tänkas fotografera, tex. småkryp eller blommor. Jag har själv ett +10-filter från Kamda och jag är supernöjd!

Här nedan har jag en bild på hur det kan se ut så man försöker ta närbilder men det inte blir så mycket av det eftersom kamerans objektiv inte tillåter det, och en på hur det sedan blir efter man skruvat på close-up filtret.
Av Miranda Reimer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *