Anna’s Star-Filter

Hur använder man ett stjärnfilter?

Stjärnfilter (star filter på engelska) tillhör kategorin ”ha-roligt-med-din-kamera”. Den skapar en effekt som gör att starkt ljus blir stjärnformat. Det är väldigt effektfullt att använda när man fotograferar bland annat glittrande smycken (både som produktfoto och burna vid porträttfotografering) då det ger bilden en mer galmourös touch.
Med och utan stjärnfilter. Fotograferar man smycken så är det effektfullt att använda ett stjärnfilter och en riktad lampa för att få det att se lite mer glamouröst ut.Det finns olika stjärnfilter, och det som skiljer de åt är antalet strålar som går ut från stjärnan som bildas där det finns starkt ljus i bilden. De vanligaste är 4, 6 och 8 strålar. Vissa stjärnfilter kan man rotera (så som man roterar ett polarisationsfilter), och det är mycket användbart eftersom stjärnorna ju påverkar kompositionen väldigt mycket. Vill man att ”stjärnan” ska vara lite på snedden så roterar man filtret. Detta går att göra även om filtret i sig inte är roterbart. Så länge det är ett runt filter man skruvar på längst ut på objektivet så kan man precis lossa på det, då roteras det lite grand. Har man möjlighet så kan man också rotera hela kameran.Om man har ett stjärnfilter som ger stjärnor med 8 eller fler strålar bör man tänka på att dessa stjärnor kräver ganska mycket uppmärksamhet i bilden, och därför bör man vara noga med kompositionen. Storleken på stjärnan beror på hur pass starkt ljuset är. Ju svagare ljus, desto mindre stjärna.När man fotograferar något och använder stor bländare (=litet bländartal) samtidigt som man använder ett stjärnfilter så bör man vara uppmärksam om man har en suddig bakgrund bakom motivet (ett litet skärpedjup). Det synliga rutmönster som finns i själva stjärnfiltret kan då i vissa fall synas i bilden. Men det är också egentligen det enda man behöver tänka på. Det är mycket enkelt att använda ett stjärnfilter. Om man tycker att man har svårt för att få det snyggt så har det oftast att göra med att man kunde komponerat bilden bättre.


Stjärnfiltret är användbart i såväl dagsljus som mörker, så länge det finns någon sorts ljuskälla att arbeta med.

Stjärnfilter kostar inte alls speciellt mycket, och det är väldigt roligt att använda. Och de brukar imponera på folk. Mitt eget stjärnfilter kommer från kamda.se.

Av: Anna Blomdahl.
Alla artiklar av Anna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *