Det finns en mängd olika filter för att lägga till en effekt eller ta bort en oönskad i bilden. I den här artikeln tar jag upp gråfilter (ND4) och varför man använder det, vad det ger för resultat.
Gråfilter är som kamerans solglasögon, dvs. gör så att objektivet släpper in mindre ljus. Gråfilter finns i olika styrkor, men vanligast är N2, N4 och N8, ju högre siffra desto mindre ljus släpper filtret igenom. Gråfiltret har en neutral grå färg vilket gör att den inte påverkar ditt motivs färger, utan endast minskar intaget av ljus.
Det innebär att om du tar bilder i t.ex. stark sol på sommaren och i vinterlanskap så kan du använda en längre slutartid eller en stor bländare. Du kan även använda filtret till bilder där du vill skapa en känsla av rörelse genom att medvetet skapa rörelseoskärpa. Genom att använda en stor bländare och längre slutartid och stativ.
Stor bländare = Litet tal – T.ex. f/2.8
Liten bländare = Stort tal – T.ex. f/10
Gråfilter är speciellt bra att använda vid landskapsfotografering, filtret gör himlen mörkare. Utan filter kan man lätt få fel exponering, dvs. att himlen blir urvattnad och mindre färgrik, oftast vit, medan landskapet ser bra ut och har rätt exponering, det finns även speciellt anpassade gråfilter till främst landskap, s.k. graderat gråfilter.
Om du vill använda en stor bländare t.ex. f/2,8 för att skapa en suddig bakgrund vid starkt ljus, är det väldigt bra att kunna kompensera och använda ett gråfilter, det inte säkert att slutartiden räcker till, för att få en bra exponering.
Man kan även använda gråfilter när man bibehålla en stor bländare men ändå använda en längre slutartid. Eftersom filter släpper igenom mindre ljus så kan du använda en lång slutartid och få en bra exponering, vilket innebär att inga delar av bilden blir över- eller underexponerade, enkelt förklarat inte för mycket eller för lite ljus.
Så skapar du en drömsk effekt på vatten i rörelse med hjälp av gråfilter & stativ
Ett motiv som många vill fånga är vatten i rörelse i t.ex. en bäck och få den där drömska effekten som är populär. Det är väldigt svårt att få utan gråfilter och det går inte att bildbehandla dit i efterhand i Photoshop, utan det måste man skapa i kameran. Så för att fotografera den här typen av bild måste du använda dig av gråfilter och stativ. Ställ in kameran på en lång slutartid, använd gärna fjärrutlösare så slipper du risken för rörelseoskärpa när du trycker av.
Inte bästa bilden, men ni förstår principen. Jag skulle behövt använt ett till filter för bättre resultat.
När jag tog bilden använde jag: ND4 filter, 50mm f1,4 objektiv, stativ, lång slutartid och liten bländare. För att skapa effekten måste du använda dig av ett eller flera gråfilter för att minska ljuset och istället använda en längre slutartid.
Det är den långa slutartiden som ger effekten, en kort slutartid fryser vattnets rörelse istället, medan en lång fångar hur vattnet rinner. Om du inte använder gråfilter så kommer bilden bli överexponerad, dvs. för ljus, även om du använder minsta bländare så gör det inte någon direkt skillnad.
Så ett måste för denna typen av effekt är gråfilter och lång slutartid. För att använda en stor bländare (litet f-tal) måste man oftast använda flera gråfilter samtidigt, jag kunde inte få en bra exponering med större bländare när jag endast hade ett grå filter.
Fotografi med känsla av rörelse – inspiration Scott Kelby
Dessa bilder är tagna på Stockholm central, med ND4 filter, 50mm f1,4 objektiv och lång slutartid. Jag ställde kameran på en pelare, då jag inte hade något stativ med mig dock rekommenderas det för bäst bilder. Det jag har skapat med en längre slutartid är en medveten rörelseoskärpa för att få en känsla av liv i bilden.
Det som är stilla blir skarpt och de personer som går i bilden blir lite genomskinliga och suddiga. Om jag hade velat använda en stor bländare hade jag varit tvungen att använda flera gråfilter samtidigt för att få en bra exponering.
Vilken filterstorlek ska du passar till ditt objektiv?
Av: Fotograf Jeanette lindvall.
Fler bra artiklar av Jeanette på ljustalt.se
OK, en informativ och välskriven artikel. Jag fick med några gråfilter i en begagnad samling jag kom över och nu vet jag syftet med dem. Jag får se om behovet dyker upp (skjuter mest artistiska saker med sv/v och mellanformat). //Anders