IR-fotografering, en fotograferingsmetod som möjliggör fotografi utanför det synliga området
Man skruvar på ett IR-filter på sitt objektiv.
Det som är ett litet problemet med detta är att man kan inte se genom sökaren då filtret är så mörkt och tätt.
Man ska använda ett stativ.
Dels ska man det för att fotografering med IR-filter kräver långa slutartider och då får man ju inte flytta kameran minsta lilla, sen är det ju lättare att komponera bilden med ett stativ då du inte kan se genom sökaren på grund av filtret.
Vill man dessutom undvika tex. suddiga träd så gäller det att vara ute när det är vindstilla.
En rolig grej man kan testa är följande:
Ett IR-filter placeras på linsen och kameran ställs in på svartvita bilder. Den effekten du då kan uppnå är: Det är så att klorofyll, det ämnet som är grönt i trädens blad, ser ut som snö i svartvit infraröd film.
Lite mer att tänka på:
Det går att få till knepiga färger och fräcka effekter även utan efterbehandling, men då gäller det att man väljer sin vitbalans noggrant och man måste våga testa. När jag har fotat mina IR.bilder så har jag ställt min D90 på S (slutarprioritet). Jag har testat olika slutartider och även vitbalans. Det viktigaste som jag tycker är att man måste VÅGA ändra lite i kamerans inställningar. Man får inte vara feg om man ska fota med IR-filter.
Det kan bli grymt snyggt när man väl kommit igång!
Kuriosa om IR-foto:
Metoden har många användningsområden, fotografering genom dimma eller jordatmosfären, mörkerfotografering vilket bland annat görs av polis och militär, dokumentering av värmeläckage eller bränder i byggnader, inom medicin samt även för att upptäcka sjukdomar hos träd. I den infraröda färgfilmen ser man nyanser i rött lövverk som kan tyda på sjukdom.
Alla artiklar av Sara.