Minska närgränsen – men spara tusenlappar

Många fascineras av de extrema närbilderna som ofta dyker upp lite här och där, men när man väl bestämt sig för att försöka själv, upptäcker man att närgränsen på objektivet inte är tillräckligt låg. Istället för att lägga ner flera tusen kronor på ett makroobjektiv, kan man då köpa ett närbildsfilter, eller på engelska close up filter.

Det close up filtret gör är att den minskar närgränsen på ditt objektiv, och finns i flera olika skalor, ex. +4, +7 och +10. Detta filter är ett väldigt bra budgetalternativ i jämförelse med makroobjektiven som kostar flera tusen. Den enda nackdelen med close up filtren är att man inte får samma stabilitet och att det är svårfokuserade. Men när man väl lär sig så går det hur bra som helst.

Själva filtret skruvas fast längst fram på objektivet, och ifall du har ett +10 filter och vill ha lägre närgräns kan du enkelt skruva på hur många close up filter du vill ovanpå.

Bilderna nedan har fotograferats med en Canon eos 350D och jag har använt mig av ett standard 18-55mm objektiv med full zoom. De två första bilderna tagna med close up filter har tagits med AF och den sista med manuell fokusering. Jag upplever att det är lättare att fotografera med ett close up filter om man använder sig utav manuell fokusering.

Av Cornelia Färdig

 

 

 

One comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *