Ellen’s Gråfilter

Jag har införskaffat mig ännu ett filter från www.kamda.se och denna gången blev det ett Gråfilter ND8 Ø52 mm.

I detta fallet står ND för Natural Density.
Ett gråfilter mörkar ner linsen när man fotograferar i starkt ljus, men det kan även användas i starka ljusförhållanden för att få kortare skärpedjup med hjälp av stor bländare. Det som ett ND8 Gråfilter gör är att ta bort 87.5% av ljuset utan att påverka färgerna. Därför kan man ha en stor bländare utan att det bli för ljust och samtidigt få kortare skärpedjup.

Om du vill ha rörelseoskärpa i bilderna är Gråfilter perfekt för dig som söker efter just detta.
Eftersom detta gråfiltret tar bort över 80% av ljuset så kan man lätt få rörelseoskärpa igenom att ha en liten bländare så du får skärpa över i princip hela bilden samtidigt som slutartiden blir längre.

Med längre slutartid får du rörelseoskärpa, om du då använder dig av ett Gråfilter så blir ljuset i bilden normalt tillsammans med den långa slutartiden, den blir alltså inte överexponerad.
Om du hade haft samma slutartid utan ett Gråfilter som tar bort över 80% av ljuset hade bilden varit extremt ljus och ett exempel med gråfilter och utan hittar du här under med samma inställningar och slutartid.


Utrustning: Canon EOS 400D + Canon EF 50mm f/1,8 II + Gråfilter ND8 Ø52 mm.
Inställningar: Bländare f/1.8, Slutartid 1/6 sek, och ISO 100.
(om jag hade haft samma slutartid/inställningar utan gråfiltret hade bilden blivit kritvit, finner det inte så nödvändigt att visa upp en vit bild)
I denna bilden ville Jag igenom lite längre slutartid få det att se ut som om benet rör sig och att människan arbetar.

Det är väldigt vanligt att fotografera rinnande vatten med lång slutartid så det verkligen ser ut som om det rinner och inte ser ut som om det hänger ’droppar’ i luften som is.
På ljusa dagen är det svårt att få vattnet att se rinnande ut med en lång slutartid utan att få det överexponerat (alltså nästan så att bilden blir helt vit), därför är Gråfilter under ljusa förhållanden något att rekommendera vid sådana tillfällen då man vill ha rörelseoskärpa i bilderna så som rinnande vatten i en bäck till exempel.

Av: Ellen Ahl Axelsson.
Alla artiklar av Ellen.

2 comments

  1. Hej, bra och användbara artiklar. uppskattas!

    Jag har ett objktetiv (sigma 17 – 70) hur standardiserat är det med monteringen med filter?
    jag har ett UV filter på nu (UV 0 – 72 mm).

    Kommer det med absolut största sannolikhet att passa med andra 72 mm filter från (t.ex.) tvspelsweb.se?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *